Επανέρχεται εν μέσω αντιδράσεων ο φόρος 20% στην στοιχηματική αγορά της Κένυας

Η κυβέρνηση της Κένυας εξετάζει και πάλι το ενδεχόμενο να επαναφέρει τον φόρο 20% για τις νόμιμες ιστοσελίδες στοιχήματος, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο αντιδράσεις, όχι μόνο από τους φορείς της αγοράς στοιχήματος, αλλά και από τις ομάδες ποδοσφαίρου της χώρας, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδά τους από τις νόμιμες ιστοσελίδες στοιχήματος. Ο εν λόγω φόρος θα εξασφαλίζει για τα δημόσια ταμεία το 20% της αξίας κάθε στοιχήματος, είτε κερδίζει είτε χάνει.

Ο εν λόγω φόρος είχε τεθεί σε ισχύ το 2019, αλλά καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2020, αφού πρώτα δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην αγορά (μεταξύ άλλων και την αποχώρηση της Sportpesa, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς). Ωστόσο, οι αρμόδιοι τον επανάφεραν στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2021-2022.

 

Ο φόρος που προωθείται και τα προβλήματα που δημιουργεί

Ο εν λόγω φόρος έχει χαρακτηριστεί εξαιρετικά υψηλός και επιβλαβής για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, αφού θα αναγκάσει πολλές στοιχηματικές ιστοσελίδες να λάβουν έκτακτα μέτρα (όπως μείωση των αποδόσεων, μείωση της ενίσχυσης προς τον αθλητισμό ή αποχώρηση από την αγορά). Εξαιτίας του, άλλωστε, κάθε φορά που ένας παίχτης θα στοιχηματίζει για παράδειγμα 100 ευρώ, το Δημόσιο θα διατηρεί τα 20, ανεξάρτητα από το αν το στοίχημά του κερδίσει ή χάσει.

Πρόκειται για εξαιρετικά υψηλή φορολογία, η οποία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην αγορά. Οι νόμιμες στοιχηματικές στην Κένυα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο φορολόγησης δε θα επιτρέψει να παραμείνουν βιώσιμες στην αγορά και θα αναγκάσει ακόμα και σε αποχώρηση. Οι στοιχηματικές, όμως, δεν είναι οι μόνες που αντιδρούν στον συγκεκριμένο φόρο.

Ήδη, κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας έχουν αποστείλει επιστολές στην κυβέρνηση, ζητώντας τους να μην επαναφέρουν τη φορολογία. Άλλωστε, οι στοιχηματικές ιστοσελίδες στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό της χώρας (ειδικά στον τομέα του ποδοσφαίρου) και οι δυσκολίες που θα εμφανιστούν στη βιώσιμη λειτουργία τους θα μεταφερθούν στον χώρο του αθλητισμού.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.