Ζημιώθηκαν από το lockdown οι πάροχοι στοιχήματος και το Δημόσιο στην Κύπρο

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν αρκετά ζημιογόνο και για την αγορά στοιχήματος στην Κύπρο, αφού το lockdown και τα υπόλοιπα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας μείωσαν σε τεράστιο βαθμό τις στοιχηματικές δραστηριότητες των παιχτών και τα έσοδα των νόμιμων παρόχων και του Δημοσίου.

Άλλωστε, η επιβολή lockdown στην Κύπρο ανάγκασε τα πρακτορεία επίγειου στοιχήματος να κλείσουν για μεγάλο διάστημα. Παράλληλα, και οι ιστοσελίδες στοιχήματος είχαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έφερε η διακοπή των κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων ανά τον κόσμο.

 

Οι οικονομικές ζημίες της κυπριακής αγοράς στοιχήματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ (Εθνική Αρχή Στοιχημάτων), κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο τζίρος της στοιχηματικής αγοράς της Κύπρου μειώθηκε κατά 54% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίστοιχη μείωση παρουσίασαν και τα κέρδη των παιχτών (55%), ενώ τα έσοδα του κυπριακού Δημοσίου, από φορολογία κτλ., μειώθηκαν κατά 61%.

Το ύψος της ζημίας γίνεται περισσότερο κατανοητό, αν συγκρίνουμε τον τζίρο του δεύτερου τριμήνου με τον τζίρο του Ιουνίου (τον τελευταίο μήνα του δεύτερου τριμήνου, κατά τον οποίο άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα και είχαν επιστρέψει κάποιες κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις ανά τον κόσμο). Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, οι Κύπριοι στοιχημάτισαν συνολικά 44,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ολόκληρο το δεύτερο τρίμηνο μόλις 81,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Εναλλακτικές και σχέδια για στήριξη του στοιχήματος

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, πάντως, όσο ίσχυε το lockdown και απουσίαζαν τα παραδοσιακά αθλήματα από το καθημερινό πρόγραμμα, οι Κύπριοι παίχτες του στοιχήματος στράφηκαν σε εναλλακτικές, όπως το στοίχημα στα eSports, το οποίο γνώρισε μεγάλη άνθιση. Αυτή η εναλλακτική βοήθησε πολλές στοιχηματικές ιστοσελίδες να συνεχίσουν να σημειώνουν έσοδα.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν μια σειρά εξεταζόμενων μέτρων, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά και να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας που προκάλεσε η πανδημία. Στα σχέδια των αρμοδίων είναι η μετάθεση εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και η επέκταση της ισχύος των αδειών νόμιμης λειτουργίας που λήγουν στο επόμενο διάστημα.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.