Σημαντική αύξηση του παράνομου στοιχήματος στη Σουηδία

Σύμφωνα με νέα σχετική έκθεση, τα ποσοστά των παιχτών που στοιχηματίζουν παράνομα στη Σουηδία έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στους υπάρχοντες νόμους. Τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσίευσε η Lotteriinspektionen, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εθνικό λαχείο της Σουηδίας, δείχνουν πως το μόνο που καταφέρνει η κλειστή αγορά της χώρας είναι να ωθήσει ακόμη περισσότερους παίχτες στο παράνομο στοίχημα και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια.

 

Αύξηση 57% στον παράνομο τζόγο

Σύμφωνα με την έκθεση της Lotteriinspektionen, οι παράνομες δραστηριότητες σε στοίχημα και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αναλυτικότερα, κατά το διάστημα 2012-2017, ο παράνομος τζόγος αυξήθηκε κατά 57%.

Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης, η οποία σημαίνει πως πολλοί Σουηδοί παίχτες προτιμούν να στοιχηματίσουν σε μία από τις στοιχηματικές εταιρείες που δε διαθέτουν νόμιμη άδεια στη χώρα, παρά να επιλέξουν τις μονοπωλιακές υπηρεσίες της Svenska Spel, είναι να μην εισπράττει τους σχετικούς φόρους το κράτος. Τα έσοδα των παράνομων στοιχηματικών εταιρειών, μάλιστα, κατά το διάστημα που αναφέρεται στην έκθεση, υπολογίζονται γύρω στα 520 εκατομμύρια ευρώ!

 

Μόνη λύση η απελευθέρωση

Πολλοί φορείς της αγοράς συμφωνούν πως η μόνη λύση στο πρόβλημα του παράνομου τζόγου είναι η απελευθέρωση της αγοράς. Αυτή τη στιγμή, η Svenska Spel διατηρεί το μονοπώλιο σε όλα τα τυχερά παιχνίδια, με αποτέλεσμα οι παίχτες να μην έχουν άλλες νόμιμες επιλογές και να καταφεύγουν στις εταιρείες στοιχηματισμού που λειτουργούν χωρίς άδεια (και, φυσικά, χωρίς να πληρώνουν φόρους στο κράτος).

Αν, όμως, η αγορά απελευθερωθεί, σύμφωνα και με τον γενικό διευθυντή της Lotteriinspektionen, Håkan Hallstedt, οι παίχτες θα καταφύγουν σε μία από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες που θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια. Αυτό σημαίνει, φυσικά, μείωση του παράνομου στοιχηματισμού και περισσότερα έσοδα από το κράτος.

Οι προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς, πάντως, εισακούγονται από την κυβέρνηση, η οποία ήδη φημολογείται πως εξετάζει την αλλαγή του νομικού πλαισίου στο online στοίχημα και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια, επίγεια και online. Το νέο νομικό πλαίσιο ακούγεται πως θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε ισχύ από το 2019. Ήδη, πάντως, έχουν γίνει κάποιες μικροαλλαγές στο status quo της αγοράς, με την αναδιάρθρωση της κρατικής Speletiska Rådet, η οποία μετονομάστηκε σε Spelbranschens Riksorganisation και θα αποτελέσει τη νέα νομική Αρχή ελέγχου της αγοράς στη χώρα.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Προς άνοιγμα οδεύει η στοιχηματική αγορά της Σουηδίας.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.