Καθυστερεί η εφαρμογή του κυπριακού νόμου για το στοίχημα

Η εφαρμογή του νέου κυπριακού νόμου για το στοίχημα, ενός νόμου που θα ανοίξει την αγορά και επίσημα στις ιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού και θα ρυθμίζει κάθε πτυχή της αγοράς αυτής, θα καθυστερήσει λίγο ακόμη, εξαιτίας καθυστερήσεων που έχουν προκύψει στη διαδικασία έγκρισης από την Ε.Ε..

Συγκεκριμένα, αν και η περίοδος εξέτασης και γνωμοδότησης από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αλλά και εμπλεκομένων κράτων-μελών) έληξε στις 29 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία θα καθυστερήσει λίγο ακόμη, εξαιτίας της καθυστέρησης γνωμοδότησης της Μάλτας.

 

Η διαδικασία έγκρισης του κυπριακού νομοσχεδίου

Η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε το νομοσχέδιό της στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Ιουνίου, προκειμένου οι αρμόδιοι να διαπιστώσουν ότι δεν παραβιάζεται η Αρχή της ελεύθερης παροχής αγαθών και υπηρεσιών. Στη συγκεκριμένη διαδικασία κλήθηκαν να συμμετάσχουν και κράτη- μέλη, όπως η Μάλτα, στην οποία εδρεύουν πολλές ευρωπαϊκές στοιχηματικές εταιρείες. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε, με αποτέλεσμα η τελική απόφαση να αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2017.

 

Τα σημεία-κλειδιά του νομοσχεδίου

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει σκοπό να απελευθερώσει την αγορά online στοιχήματος στην Κύπρο, ρυθμίζοντας παράλληλα κάθε πτυχή της. Το μονοπώλιο που ίσχυε (έστω και ανεπίσημα) έως πρόσφατα θα καταργηθεί και ήδη οχτώ στοιχηματικές εταιρείες, όπως η Bet365 και η Sportingbet, προχώρησαν σε αίτηση άδειας και την απέκτησαν, από τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, όμως, ισχύουν και κάποιοι περιορισμοί. Όπως είναι φυσικό, κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια και να πληρώνει ένα 10% των εσόδων της σε φόρους, ένα επιπλέον 1% για τη δημιουργία προγραμμάτων προστασίας των παιχτών και ένα 2% για την ενίσχυση των αθλητικών οργανώσεων της χώρας. Τέλος, παραμένει η απαγόρευση στα online καζίνο, αλλά και στα στοιχηματικά ανταλλακτήρια.

Από την άλλη, η Κύπρος αναγκάστηκε να αλλάξει και κάποια από τα άρθρα του νόμου, μετά από την πρώτη γνωμάτευση της Ε.Ε.. Τέτοια άρθρα αφορούσαν στην υποχρέωση των στοιχηματικών εταιρειών να διατηρούν τμήμα εντός του κυπριακού εδάφους, αλλά και στις υποχρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου να μπλοκάρουν τις ιστοσελίδες των παράνομων στοιχηματικών εταιρειών.

Τον περασμένο Μάρτιο η Paddy Power BetFair και η Meridianbet απέκτησαν τη νόμιμη άδεια ώστε να λειτουργήσουν στην κυπριακή αγορά.

 



Δείτε όλες τις ειδήσεις της στοιχηματικής εταιρίας Bet365 και όλες τις στοιχηματικές προσφορές της Bet365 ή διαβάστε την αξιολόγηση της στοιχηματικής εταιρίας. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.