Ε.Ε.Ε.Π: Μελέτη για τις τροποποιήσεις στα VLT

Η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.) ανέθεσε στην ιταλική εταιρεία ΒΑΙΝ να εκπονήσει επειγόντως μια μελέτη, σχετικά με την ορθότητα των τροποποιήσεων που είχε παρουσιάσει η Επιτροπή πριν μερικούς μήνες για τα μηχανήματα VLT του ΟΠΑΠ, προκαλώντας αντιδράσεις από ελληνικούς Δήμους, καζίνο που λειτουργούν στη χώρα, αλλά και από την Ε.Ε.. Η νέα μελέτη έχει σκοπό να εξετάσει το κατά πόσο οι τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον αρχικό νόμο (οι οποίες, μεταξύ άλλων, μειώνουν και τις ελάχιστες αποστάσεις ανάμεσα σε καταστήματα που φιλοξενούν VLT) είναι ορθές.

Η παραγγελία της μελέτης, μάλιστα, έχει διορία παράδοσης μία μόλις ημέρα πριν την εκδίκαση των προσφυγών που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της Ε.Ε.Ε.Π. από το ΣτΕ.

 

Αντιδράσεις και για την παραγγελία της μελέτης

Η Ε.Ε.Ε.Π. παρήγγειλε τη μελέτη από την ανεξάρτητη εταιρεία πέντε μήνες μετά τις τροποποιήσεις που πραγματοποίησε στο νόμο, με σκοπό να επιβεβαιωθεί ή όχι η ορθότητά τους. Όπως είναι λογικό, αυτό προκαλεί αντιδράσεις, καθώς μια τέτοια έρευνα θα έπρεπε να έχει προηγηθεί των τροποποιήσεων και όχι να έρχεται με καθυστέρηση πέντε μηνών.

Παράλληλα, αντιδράσεις προκαλεί και η διαδικασία της ανάθεσης της εν λόγω μελέτης. Αν και η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι καθ’ όλα νόμιμη, αφού πραγματοποιήθηκε απευθείας ανάθεση, μετά από απόφαση του προέδρου της Ε.Ε.Ε.Π., η ιταλική εταιρεία που επιλέχθηκε αποτελεί συνεργάτη του ΟΠΑΠ! Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η BAIN είναι η εταιρεία που πραγματοποίησε τη μελέτη για την εγκατάσταση των VLT, μελέτη που είχε παραγγείλει ο ΟΠΑΠ. Η ίδια εταιρεία αποτέλεσε σύμβουλο του ΟΠΑΠ, από το 2010 έως το 2012.

Για αυτό το λόγο, πολλοί επικρίνουν την Ε.Ε.Ε.Π. για την ανάθεσή της, αμφισβητώντας το κατά πόσο η BAIN μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητη και αντικειμενική. Kαι εμμένουν στην άποψή τους πως ο εν λόγω νόμος και είναι αντισυνταγματικός και κινδυνεύει να ενισχύσει τον κίνδυνο της άνευ ορίων εξάπλωσης του τζόγου στη χώρα

 

Το αντικείμενο της μελέτης

Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που φέρνει η ανάθεση στην BAIN, η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκριτική αξιολόγηση του τροποποιημένου νομικού πλαισίου για τα VLT στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα που ισχύουν στο εξωτερικό. Η εταιρεία θα συγκεντρώσει στοιχεία από 12 χώρες ανά τον κόσμο (σε Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία και Ν. Αμερική) και θα κληθεί να αποδείξει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Ε.Ε.Ε.Π., προς την Ε.Ε. και τους αντίδικούς της, πως “ο τροποποιηθείς και ισχύων κανονισμός περί παιγνιομηχανημάτων παραμένει ένας εκ των αυστηρότερων στην Ευρώπη και συνάδει με το ενωσιακό δίκαιο ως προς όλες τις πτυχές του”.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.