Κριτική της IBIA στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για το online στοίχημα

Η IBIA (International Betting Integrity Association), o ανεξάρτητος φορέας που προωθεί και διαφυλάττει την αξιοπιστία του στοιχήματος σε ολόκληρο τον κόσμο, άσκησε έντονη κριτική στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά online στοιχήματος. Οι υπεύθυνοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε δύο βασικά σημεία του νέου νομοσχεδίου: το κατώτατο όριο των 21 ετών και τα τεράστια έξοδα που θα κληθούν να πληρώσουν οι νόμιμες ιστοσελίδες στοιχήματος.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε προς διαβούλευση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, έως την 1η Απριλίου. Οι αρμόδιοι δεν εντόπισαν κάποια παραβίαση των κοινοτικών νόμων και οι Έλληνες βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν σύντομα το νομοσχέδιο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ και να βάλει τέλος στο καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης που ισχύει σήμερα.
 

Η κριτική της IBIA για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης

Ένα πρώτο θέμα που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της IBIA είναι το κατώτατο όριο ηλικίας που προβλέπεται για τα online τυχερά παιχνίδια. Το όριο αυτό παραμένει στα 21 έτη, ενώ σε άλλες χώρες βρίσκεται χαμηλότερα, στα 18 έτη. Παράλληλα, το κατώτατο όριο στο επίγειο στοίχημα (το οποίο στην Ελλάδα μεταφράζεται στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ) παραμένει στα 18 έτη. Σύμφωνα με την IBIA, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί εύνοια προς τον ΟΠΑΠ, ενώ κρύβει πολλούς κινδύνους, αφού μπορεί να οδηγήσει πολλούς άνω των 18 ετών, αλλά κάτω των 21, σε παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες.

Κριτική από την IBIA έχει δεχθεί και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τα έξοδα των στοιχηματικών ιστοσελίδων. Θυμίζουμε ότι οι ιστοσελίδες θα πρέπει να πληρώνουν 3 εκατομμύρια ευρώ για την άδεια και το 35% των εσόδων τους σε φόρους. Σύμφωνα με την IBIA, τα μεγάλα κόστη δε θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της αγοράς, αφού πολλές ιστοσελίδες στοιχήματος θα αποφασίσουν να μην αιτηθούν για μια τόσο ακριβή άδεια. Αυτό με τη σειρά του θα ευνοήσει τις παράνομες ιστοσελίδες στοιχήματος, ενώ παράλληλα θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου. Άλλωστε, όπως τονίζει η IBIA, έχει αποδειχθεί ότι μια αγορά με μικρότερα κόστη (όπως αυτή που έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο της στη Σουηδία) θα φέρει περισσότερες στοιχηματικές ιστοσελίδες και θα εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο σε βάθος χρόνου).

Η IBIA, τέλος, αναφέρθηκε και σε άλλους περιορισμούς του ελληνικού νομοσχεδίου, όπως η θέσπιση κατώτατου ορίου πονταρίσματος και πιθανών κερδών στα φρουτάκια. Και σε αυτή την περίπτωση, οι υπεύθυνοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση δίνει πλεονέκτημα στις παράνομες ιστοσελίδες, οι οποίες δε θα έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιους περιορισμούς.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.