Ευρωπαϊκή Ένωση κατά bitcoin

To bitcoin, το γνωστό ψηφιακό νόμισμα, έχει μπει πλέον και επίσημα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποίαν προσανατολίζεται στο να αλλάξει τη νομοθεσία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις ιδιαιτερότητες των ανώνυμων συναλλαγών με bitcoin.

Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει μια σειρά μέτρων που θα παρακολουθούν ουσιαστικά τις συναλλαγές με bitcoin και θα δώσουν τέλος στην ανωνυμία που τις χαρακτηρίζει.

 

Τι σημαίνει αυτό για τους παίχτες του στοιχήματος;

Αν και στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, το bitcoin χρησιμοποιείται από πολλούς παίχτες του στοιχήματος στο εξωτερικό, ακριβώς επειδή επιτρέπει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών. Η ζήτηση που έχει προκύψει, μάλιστα, έχει “αναγκάσει” αρκετές στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού να υποστηρίζουν τις καταθέσεις και αναλήψεις bitcoin στις ιστοσελίδες τους. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, όπως η Netbet, δραστηριοποιούνται και νόμιμα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όμως, το bitcoin αποτελεί ιδανικό μέσο για όσους επιτήδειους επιθυμούν να προβούν σε παράνομες τακτικές, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα, άλλωστε, είναι ανώνυμες και δεν υπάρχει κάποιο νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τον εντοπισμό τους.

 

Αυστηρή παρακολούθηση συναλλαγών

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα νόμο που συμπληρώνει τον ισχύοντα και συμπληρώνει την οδηγία AMLD (Anti-Money Laundering Directive), για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η συγκεκριμένη οδηγία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, αλλά έως τώρα δεν περιλάμβανε τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ειδικών υπηρεσιών που θα παρακολουθούν τέτοιου είδους συναλλαγές, ειδικά όταν υπάρχει ένδειξη παράνομων δραστηριοτήτων. Η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω της αναγνώρισης της διεύθυνσης IP (της διεύθυνσης που αφήνει κάθε υπολογιστής ή άλλη συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο) όσων χρησιμοποιούν bitcoin στις συναλλαγές τους.

Παράλληλα, αναφέρεται πως θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές μονάδες σε κάθε χώρα, οι οποίες θα δέχονται και την εγγραφή σε ειδικά μητρώα όσων πραγματοποιούν συναλλαγές σε bitcoin, δηλώνοντάς τις έτσι με επίσημο τρόπο.

Οι Αρμόδιες Αρχές της Μάλτας εξετάζουν το ενδεχόμενο της χρήσης του bitcoin στις εταιρίες που διαθέτουν άδεια.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.