Οι απόψεις των μεγάλων εταιρειών στοιχήματος για το νέο νόμο περί online στοιχήματος

Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το νέο νόμο περί online στοιχήματος ολοκληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, μετά την παράταση που έδωσε η Ε.Ε.Ε.Π. (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) και οι μεγαλύτερες εταιρείες στοιχήματος που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα (και θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν) κατέθεσαν τις απόψεις και τις διαφωνίες τους για όσα προβλέπει ο νέος Κανονισμός.

Οι περισσότερες από αυτές τις απόψεις αφορούν στο τίμημα των αδειών, οι οποίες τιμολογούνται στα 4 και 1 εκατομμύρια ευρώ (η πρώτη για στοίχημα και η δεύτερη για άλλα online τυχερά παιχνίδια) και κρίνονται ιδιαίτερα ακριβές. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι έκαναν λόγο για τα ηλικιακά όρια, για τα παιχνίδια που διεξάγονται μέσω RNG, αλλά και για κάποιες ασάφειες στα τεχνικά θέματα.

 

Το θέμα των αδειών

Το θέμα που απασχόλησε περισσότερο τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες που συμμετείχαν στη διαβούλευση ήταν αυτό του κόστους των αδειών. Για παράδειγμα, η RGA (Remote Gambling Association), το συλλογικό ευρωπαϊκό όργανο των στοιχηματικών εταιρειών, σχολίασε ότι το τίμημα για την απόκτηση μιας άδειας στην Ελλάδα είναι 10 με 20 φορές υψηλότερο, σε σχέση με παρόμοιες αγορές, όπως η βουλγαρική. Την ίδια άποψη είχε και η στοιχηματική εταιρεία Bet365, η οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά υψηλό το κόστος απόκτησης και ανανέωσης άδειας και προειδοποίησε για τη δημιουργία ενός ολιγοπωλιακού μοντέλου, που δε θα επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό. Από την πλευρά της, η Intralot ζήτησε τουλάχιστον να αυξηθεί η ισχύς των αδειών, από τα 5 στα 10 έτη.

Όλοι όσοι σχολίασαν το θέμα των αδειών, τέλος, τόνισαν ότι το κόστος θα πρέπει απλά να καλύπτει τα έξοδα της διαδικασίας και να μην αποτελεί τρόπο εισοδήματος για το Δημόσιο, το οποίο θα τροφοδοτείται, άλλωστε, από τη φορολογία.

 

Κοινά όρια ηλικίας και άλλα τεχνικά θέματα

Ο Stoiximan, από την άλλη, στάθηκε σε δύο τεχνικά θέματα. Το πρώτο ήταν το ηλικιακό όριο, το οποίο θα παραμείνει διαφορετικό για το επίγειο και το online στοίχημα και μετά την ισχύ του νέου νόμου. Θυμίζουμε ότι το κατώτατο όριο ηλικίας για τα επίγεια παιχνίδια έχει οριστεί στα 18 έτη, ενώ για τα online στα 21. Έτσι, ο Stoiximan ζητά κοινό όριο.

Παράλληλα, αναφέρει και κάποια άλλα θέματα τεχνικής φύσης, όπως ο αποτελεσματικότερος ορισμός του “ιστότοπου”, ενώ άλλες εταιρείες στοιχήματος ζητούν αποσαφηνίσεις για συγκεκριμένα δικαιολογητικά που αναφέρονται.

Ο ΟΠΑΠ, τέλος, συνέχισε να επιμένει στο μονοπώλιο που “δικαιούται” στα online τυχερά παιχνίδια έως το 2020 και το οποίο αποτελεί προνόμιο της συμφωνίας του με το ελληνικό Δημόσιο πριν μερικά χρόνια.

 



Δείτε όλες τις ειδήσεις της στοιχηματικής εταιρίας Bet365 και όλες τις στοιχηματικές προσφορές της Bet365 ή διαβάστε την αξιολόγηση της στοιχηματικής εταιρίας. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.