Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα online τυχερά παιχνίδια στη Βουλή

Η ελληνική Βουλή υπερψήφισε το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο περιείχε μεταξύ άλλων και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς online τυχερών παιχνιδιών. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, ο οποίος θα βάλει τέλος στο σημερινό status quo των προσωρινών αδειοδοτήσεων.

Το νέο νομοσχέδιο, μάλιστα, περιέχει και μια σειρά από βελτιώσεις, οι οποίες ικανοποιούν περισσότερο την αγορά. Βέβαια, παραμένουν κάποια αγκάθια για τις εταιρίες στοιχήματος που θέλουν να δραστηριοποιηθούν νόμιμα στη χώρα μας, αφού το κόστος απόκτησης άδειας και ο σχετικός φόρος παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

 

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για το online στοίχημα;

Όπως συμβαίνει και σήμερα, όσες εταιρίες στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών θέλουν να δραστηριοποιηθούν νόμιμα στην Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσουν πρώτα μία από τις απαραίτητες άδειες. Κάθε άδεια θα έχει ισχύ 7 ετών και θα στοιχίζει 3 εκατομμύρια ευρώ (αντί των 4 που προβλεπόταν αρχικά) για το online στοίχημα και 1 εκατομμύριο ευρώ για τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια. Στη δεύτερη άδεια, μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται τελικά και τα φρουτάκια και τα υπόλοιπα παιχνίδια που διεξάγονται μέσω της γεννήτριας τυχαίων αριθμών (RNG), ενώ στο αρχικό νομοσχέδιο εξαιρούνταν.

Δικαίωμα αίτησης για μία άδεια, τέλος, θα έχουν όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρίες που καλύπτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμφανίζονται στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.Ε.Π. τους τελευταίους 12 μήνες.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και το ύψος των φόρων που θα πληρώνουν οι νόμιμες εταιρίες στοιχήματος. Αναλυτικότερα, οι εταιρίες θα πληρώνουν φόρο 35% επί των εσόδων τους, αφού πρώτα πληρώνουν εταιρικό φόρο 20%. Ο εταιρικός φόρος, τέλος, θα υπολογίζεται στο τελικό ποσό εσόδων.

 

Δίκαιος νόμος, μεγάλο κόστος

Η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τα online τυχερά παιχνίδια είχε ως αποτέλεσμα αρκετές βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο, ειδικά στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών μέσω της RNG, αλλά οι περισσότερες εταιρίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν (ή να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται) στην Ελλάδα θεωρούν ότι το κόστος είναι αρκετά μεγάλο.

Ήδη, οι εταιρίες που ήδη διαθέτουν μία άδεια νόμιμου στοιχήματος στην Ελλάδα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, έως τις 31 Μαρτίου του 2020, που θα λήξουν οι ισχύουσες άδειες.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.