Το γαλλικό μονοπώλιο της FDJ εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως η αρμόδια Επιτροπή θα αναλάβει τη διεξαγωγή μιας έρευνας, σχετικά με τα προνόμια που έχει λάβει από το γαλλικό κράτος η εταιρεία τυχερών παιχνιδιών FDJ (Française des Jeux). Οι αρμόδιοι θα εξετάσουν αν τα μονοπώλια που διατηρεί η FDJ, ακόμα και μετά από την ιδιωτικοποίησή της, δικαιολογούνται ή αποτελούν αθέμιτο πλεονέκτημα που έχει δοθεί από την κυβέρνηση.

Θυμίζουμε ότι η FDJ αποτελούσε αποκλειστικά κρατική εταιρεία έως το 2018, όταν αποφασίστηκε η μερική ιδιωτικοποίησή της. Παρά την ιδιωτικοποίηση, η FDJ διατήρησε κάποια από τα μονοπώλιά της, προκαλώντας έτσι αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές έφτασαν στα αυτιά των αρμοδίων της Ε.Ε. και τα προνόμια της FDJ θα βρεθούν στο μικροσκόπιο.

 

Η έρευνα της E.E. για τα προνόμια της FDJ

Παρά το γεγονός ότι το 2018 αποφασίστηκε η μερική ιδιωτικοποίηση της FDJ, η κυβέρνηση της απένειμε το 2019 το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής κάποιων τυχερών παιχνιδιών, στους τομείς των λοταριών και του στοιχήματος. Η FDJ πλήρωσε για τα συγκεκριμένα δικαιώματα το ποσό των 380 εκατομμυρίων ευρώ στο γαλλικό δημόσιο.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις και πολλοί έκαναν λόγο για φαβοριτισμό υπέρ της FDJ από το γαλλικό κράτος. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις, τα μονοπώλια που διατηρεί η ιδιωτική FDJ δε δικαιολογούνται σε μια ελεύθερη αγορά. Από τη δική της πλευρά, η γαλλική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι ένα ποσοστό της εταιρείας εξακολουθεί να ανήκει στο Δημόσιο και πως σκοπός της είναι να προωθεί το υπεύθυνο παιχνίδι.

Την απόφαση θα πάρει τελικά η αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αρμόδιοι θα εξετάσουν αν η FDJ έχει αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα στη γαλλική αγορά, εξαιτίας των όσων εξασφάλισε από το Δημόσιο, και αν παραβιάζει τους κανόνες λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς. Η έρευνα, πάντως, βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παρέμβουν, ώστε να διορθώσουν κάθε αδικία.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.