Να βάλει τέλος στο μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών ζητά η EGBA από τη Φινλανδία

Η EGBA (European Gaming and Betting Association), το εμπορικό όργανο των νόμιμων εταιρειών στοιχήματος στην Ευρώπη, κάλεσε για μια ακόμα φορά τη Φινλανδία να βάλει τέλος στο μονοπώλιο που εξακολουθεί να ισχύει στην αγορά τυχερών παιχνιδιών της χώρας. Οι υπεύθυνοι τόνισαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν έχει αποτέλεσμα, κάτι που επαληθεύεται από το γεγονός ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. έχουν απελευθερώσει τις αγορές τους, αλλά και από το ότι τα δημόσια ταμεία της Φινλανδίας χάνουν κάθε χρόνο έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, εξαιτίας του παράνομου στοιχήματος.

Θυμίζουμε ότι η Φινλανδία δεν έχει απελευθερώσει ούτε την αγορά επίγειων τυχερών παιχνιδιών ούτε την αγορά online τυχερών παιχνιδιών. Και στις δύο λειτουργεί αποκλειστικά η εταιρεία Veikkaus, η οποία προσφέρει στοίχημα, φρουτάκια και άλλα παιχνίδια, στο μεγάλο δίκτυό της και στις ιστοσελίδες της.

 

Η κριτική της EGBA για τη φινλανδική αγορά

Η EGBA ανέφερε ότι η Φινλανδία είναι το μόνο μέλος της Ε.Ε. που επιμένει σε μονοπώλιο στην αγορά τυχερών παιχνιδιών, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς. Άλλωστε, σύμφωνα με την EGBA, η Veikkaus αποτελεί, χάρη στην παντελή απουσία ανταγωνιστών, μια από τις ισχυρότερες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ετήσια έσοδα άνω των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, η EGBA υπενθυμίζει στη Φινλανδία ότι η λειτουργία της Veikkaus δεν είναι ιδανική και πως τελευταία έχουν ενισχυθεί τα παράπονα εναντίον της. Τέτοια παράπονα ακούστηκαν πρόσφατα, σχετικά με τον τεράστιο αριθμό παιχνιδιών με φρουτάκια που προσφέρει η Veikkaus. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως στη Φινλανδία υπάρχει ένα ATM για κάθε 10 φρουτάκια, κάτι που οδήγησε την εταιρεία να μειώσει τα μηχανήματά της κατά 8.000.

Αυτό, βέβαια, δεν αρκεί, όπως τονίζει η EGBA. Και παράλληλα δεν αρκούν ούτε οι προσπάθειες των αρμοδίων για την προστασία του μονοπωλίου της Veikkaus. Μια άλλη έρευνα έχει δείξει ότι μεγάλη μερίδα των Φινλανδών τάσσεται κατά της διατήρησης του μονοπωλίου της Veikkaus – κάποιοι, μάλιστα, το κάνουν έμπρακτα, καταφεύγοντας σε ιστοσελίδες στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών που δραστηριοποιούνται παράνομα στη χώρα.

Σύμφωνα με την EGBA, άλλωστε, ο εντοπισμός εναλλακτικών στις υπηρεσίες της Veikkaus είναι μια εύκολη υπόθεση, με αποτέλεσμα το 16,4% των εσόδων των τυχερών παιχνιδιών στην Φινλανδία να διοχετεύεται σε ιστοσελίδες του εξωτερικού που δε διαθέτουν άδεια. Σύμφωνα με την EGBA, τα διαφυγόντα έσοδα μεταφράζονται σε φόρους αξίας περίπου 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Να θυμίσουμε πως σε μία έρευνα που είχε διεξαχθεί στις αρχές του 2019 οι Φιλανδοί είχαν εμφανιστεί διχασμένοι για το στοιχηματικό μονοπώλιο με το οποίο λειτουργεί η αγορά τους.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.