Και διεθνείς αντιδράσεις κατά της αλλαγής του ελληνικού φορολογικού συστήματος

H ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε αιφνιδίως τις προθέσεις της να αλλάξει το φορολογικό σύστημα για τα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών και ήδη έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στους φορείς της ελληνικής αγοράς. Παράλληλα, αντίθετη στην αλλαγή που προωθείται στον ελληνικό νόμο περί φορολόγησης των κερδών των παιχτών δηλώνει και το αγγλικό BGC (Betting & Gaming Council), το εμπορικό συλλογικό όργανο των ιστοσελίδων στοιχήματος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άλλωστε, αρκετές ιστοσελίδες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λειτουργούν νόμιμα και στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, όταν θα μοιραστούν οι νέες άδειες. Και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του BGC, η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των κερδών δεν ενισχύει τη νόμιμη αγορά στοιχήματος, αλλά την παράνομη.

 

Οι αντιδράσεις για την αλλαγή της φορολόγησης κερδών

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των κερδών που εξασφαλίζουν οι παίχτες στο στοίχημα και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια. Αν και οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν, τα φορολογήσιμα κέρδη θα υπολογίζονται στο εξής ανά δελτίο και όχι ανά στήλη. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι παίχτες θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν φόρους για τα κέρδη τους από τα τυχερά παιχνίδια.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση της υπό σύσταση Ένωσης Εταιρειών Διαδικτυακών Παιγνίων Ελλάδας, αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ. Στους δύο αυτούς φορείς της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών έρχεται να προστεθεί και το αγγλικό BGC.

Και οι τρεις φορείς συμφωνούν στο εξής: πως το νέο σύστημα φορολόγησης είναι ασύμφορο, αλλά και άδικο για τους παίχτες. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το να καταφύγουν πολλοί παίχτες στο παράνομο στοίχημα και στα υπόλοιπα μη αδειοδοτημένα παιχνίδια του διαδικτύου, εκεί που δε θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κανένα φόρο – άλλωστε, οι στοιχηματικές ιστοσελίδες είναι εκείνες που υποχρεώνονται να διατηρούν το φόρο από τα κέρδη των παιχτών.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την αλλαγή, με σκοπό να ενισχύσει τα έσοδα των δημόσιων ταμείων, αλλά και την στήριξη του αθλητισμού, μέσω των νέων εσόδων. Η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης υπερψηφίστηκε σε πρόσφατο νομοσχέδιο και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2021.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.