Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το στοίχημα στην Κύπρο

Η Ολομέλεια της Βουλής στην Κύπρο υπερψήφισε το νέο νόμο περί στοιχήματος, τυχερών παιχνιδιών και σχέσεων με τον ΟΠΑΠ, με σκοπό να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την αγορά τυχερών παιχνιδιών, να εξαλείψει κάθε προστριβή με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να προστατέψει αποτελεσματικότερα τους καταναλωτές. Ο νέος νόμος νομιμοποιεί και επίσημα τη δραστηριοποίηση εταιριών του εξωτερικού, θέτοντας παράλληλα και μια σειρά αυστηρών προϋποθέσεων.

Ο νόμος, μάλιστα, πέρασε πανηγυρικά από την Ολομέλεια, με 40 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά. Και μόλις τεθεί σε ισχύ, θα καταργηθεί η διακρατική συμφωνία που προβλέπει αποκλειστική δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ, φέρνοντας στην στοιχηματική αγορά της Κύπρου νέους παρόχους.

 

Τι προβλέπει ο νέος νόμος;

Σύμφωνα με το νέο νόμο, η διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και ΟΠΑΠ καταργείται και πλέον κάθε ενδιαφερόμενη στοιχηματική εταιρία μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο, αρκεί να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια. Αρχικά, οι πάροχοι θα καταθέτουν τις αιτήσεις τους και όσοι αποκτούν την άδεια θα έχουν οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο κυπριακό Δημόσιο (κόστος άδειας και ανανέωσης, φορολογία κτλ.). Παράλληλα, θα πρέπει να πληρώνουν εισφορές που θα καταλήγουν στα αθλητικά σωματεία της Κύπρου, καθώς και να καταθέτουν κάποιες εγγυήσεις.

Παράλληλα, ο νέος νόμος ενισχύει το ρόλο του κράτους στη ρύθμιση της αγοράς. Οι αρμόδιες Αρχές θα εξετάζουν τις αιτήσεις άδειας και θα τις εγκρίνουν ή θα τις απορρίπτουν. Παράλληλα, θα έχουν το δικαίωμα ακύρωσης κάποιας άδειας, αλλά και την πλήρη ευθύνη της ρύθμισης της αγοράς, καθώς και της προσπάθειας καταπολέμησης του παράνομου στοιχήματος.

 

Σε αρμονία με το ευρωπαϊκό δίκαιο

Ένας από τους λόγους που ώθησε τις κυπριακές Αρχές στην αντικατάσταση του ισχύοντος νόμου ήταν και οι προστριβές που παρατηρούνταν σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σύμφωνα με επιστολή που είχαν στείλει οι ευρωπαϊκές Αρχές στην Κύπρο, μάλιστα, το προηγούμενο νομικό πλαίσιο δεν μεταχειριζόταν ισότιμα τον ΟΠΑΠ με άλλες στοιχηματικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να έχουν ζητήσει την αντικατάσταση του νόμου με έναν δικαιότερο.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.