Αλλάζει ξανά η πρόταση για τον αμφιλεγόμενο φόρο στην Κένυα

Η αγορά στοιχήματος στην Κένυα έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας ενός νέου φόρου που αποφάσισαν να επιβάλουν οι αρμόδιοι και των αντιδράσεων που έχουν ακολουθήσει. Ο εν λόγω φόρος είναι εξαιρετικά υψηλός και έχει προκαλέσει μεταξύ άλλων την αποχώρηση κορυφαίων στοιχηματικών εταιρειών από τη χώρα. Οι αρμόδιοι, μάλιστα, δε φαίνονται ικανοί να αποφασίσουν αν και πώς θα επιβληθεί, αφού τον έχουν ακυρώσει και επαναφέρει ήδη δύο φορές.

Τώρα, οι αρμόδιοι επιθυμούν να επαναφέρουν το φόρο, αλλά με μειωμένο συντελεστή, καθώς διαπίστωσαν ότι τα έσοδα που αποφέρει είναι λιγότερα, εξαιτίας της αποχώρησης των στοιχηματικών εταιρειών που συνέβη για αυτόν ακριβώς το λόγο.

 

Ο οδύσσεια του στοιχηματικού φόρου στην Κένυα

Το 2019, η Κένυα επέβαλε ένα νέο φόρο στο στοίχημα, ο οποίος ισούταν με το 20% του τζίρου των νόμιμων στοιχηματικών εταιρειών (από το 10% που ίσχυε έως τότε). Η επιβολή του φόρου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και είχε ως αποτέλεσμα και την αποχώρηση από τη χώρα δύο κορυφαίων στοιχηματικών εταιρειών: των Betin και Sportpesa. Εξαιτίας αυτών των αποχωρήσεων, μειώθηκε αισθητά ο τζίρος της αγοράς, με αποτέλεσμα να μειωθούν και τα κρατικά έσοδα.

Η μείωση των κρατικών εσόδων ανάγκασε τους αρμόδιους να το ξανασκεφτούν και να ακυρώσουν το συγκεκριμένο φόρο το 2020. Ωστόσο, άλλαξαν ξανά γνώμη το 2021 και τον επανέφεραν, προκαλώντας νέο γύρο αντιδράσεων. Και τώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τον επαναφέρει με αλλαγές, η σημαντικότερη των οποίων είναι ότι δε θα ισούται με το 20% του τζίρου, αλλά το 7,5%. Ο νέος, μάλιστα, δε θα ισχύει μόνο για τις στοιχηματικές εταιρείες, αλλά και για τις λοταρίες, οι οποίες είχαν εξαιρεθεί την προηγούμενη φορά. 

Υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τη νέα αλλαγή στη γνώμη των αρμοδίων, τέλος, είναι και η στοιχηματική εταιρεία Sportpesa, η οποία παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο υψηλός φόρος (και, μάλιστα, επί του τζίρου και όχι επί των εσόδων) μειώνει τα κρατικά έσοδα – η ίδια αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, αφού μετά την αποχώρησή της, η αγορά στοιχήματος στην Κένυα συρρικνώθηκε.

 Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.