ΣτΕ: Περιουσιακό στοιχείο και όχι εισόδημα τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια

Σύμφωνα με μια νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα κέρδη που εξασφαλίζουν οι παίχτες από τυχερά παιχνίδια δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα να αλλάζουν κάποιες υποχρεώσεις, όσον αφορά στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, αλλά και της νόμιμης δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την απόφαση 1897/2018, οι παίχτες που εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιολογεί η δήλωση εσόδων μπορούν να τα δικαιολογήσουν ως νέα περιουσιακά στοιχεία που προέκυψαν από τυχερά παιχνίδια, διακομίζοντας μόνο μια νόμιμη απόδειξη.

 

Τι αλλάζει η νέα απόφαση του ΣτΕ;

Ουσιαστικά, αυτό που λέει η απόφαση του ΣτΕ είναι ότι, στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος ελεγχθεί και διαπιστωθεί ότι η περιουσία του προσαυξήθηκε, μπορεί να δικαιολογήσει την προσαύξηση, αποκομίζοντας τα απαραίτητα αποδεικτικά και να δηλώσει ότι η αύξηση δεν οφείλεται από άγνωστη ή παράνομη δραστηριότητα, αλλά από κέρδη που προήλθαν από νόμιμα τυχερά παιχνίδια. Σε αυτή την περίπτωση, ο φορολογούμενος δε θα τιμωρηθεί, επειδή δεν δήλωσε τα κέρδη στην φορολογική του δήλωση, αρκεί βέβαια να μπορεί να αποδείξει επαρκώς ότι όντως πρόκειται για κέρδη από τυχερά παιχνίδια.

Με άλλα λόγια, λοιπόν, το ΣτΕ θεωρεί πλέον ότι τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια δεν αποτελούν εισόδημα, αλλά περιουσιακό στοιχείο, και δε χρειάζεται να δηλωθούν ως εισόδημα.

 

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση

Η απόφαση 1897/2018, όμως, εγείρει κάποια ερωτήματα και προκαλεί κάποια προβλήματα. Το βασικότερο από αυτά είναι ότι η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αρμόδια για τον τομέα της φορολογίας, δεν δικαιολογεί τις αποδείξεις καταβολής κερδών από τυχερά παιχνίδια ως νόμιμα και επαρκή στοιχεία απόδειξης αύξησης περιουσίας.

Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια απόφαση που θα πρέπει να επανεξεταστεί από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να λυθούν οι αντιφάσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.