Δικαιώθηκε δικαστικά το μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών της Νορβηγίας

Το Δικαστήριο που ανέλαβε να εκδικάσει την έφεση της υπόθεσης κατά του μονοπωλίου της Norsk Tipping στην αγορά τυχερών παιχνιδιών της Νορβηγίας αποφάσισε ότι το μονοπώλιο είναι δικαιολογημένο και πως δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί, αφού επιτελεί μεταξύ άλλων και κοινωνικό σκοπό, προστατεύοντας τους Νορβηγούς παίχτες από τον εθισμό στον τζόγο. Η υπόθεση, που κρατά από το 2018, εκδικάστηκε στη Νορβηγία και δικαίωσε για μια ακόμα φορά τη λειτουργία μονοπωλίου στη χώρα.

Θυμίζουμε ότι η Norsk Tipping διατηρεί το μονοπώλιο στα περισσότερα τυχερά παιχνίδια της νορβηγικής αγοράς, ενώ η Norsk Rikstoto διατηρεί το μονοπώλιο στο ιπποδρομιακό στοίχημα. Η ύπαρξη μονοπωλίου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και καταγγελίες για παραβίαση των κανόνων ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε.. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, τα νορβηγικά δικαστήρια δικαίωσαν το μονοπώλιο της Norsk Tipping.

 

Η απόφαση του νορβηγικού δικαστηρίου

Η καταγγελία στα νορβηγικά δικαστήρια ανέφερε ότι η ύπαρξη μονοπωλίου στην αγορά τυχερών παιχνιδιών της Νορβηγίας αντιτίθεται στις διατάξεις της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στην Ε.Ε.. Άλλωστε, η συνθήκη αναφέρει ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα πρέπει να κινούνται ελεύθερα εντός της Ε.Ε. και να μη βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, έναντι πρακτικών που ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως ένα μονοπώλιο.

Ωστόσο, το Δικαστήριο έκρινε ότι το μονοπώλιο της Norsk Tipping είναι δικαιολογημένο, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που ισχύουν στα τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με τους δικαστές, η δημιουργία του μονοπωλίου στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δικαιολογημένη, αφού δεν παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Επιπλέον, προσφέρει και κάποια πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, καθοδηγεί τους παίχτες σε προϊόντα υπεύθυνου παιχνιδιού, μειώνοντας τα προβλήματα εθισμού στον τζόγο, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στο υπεύθυνο παιχνίδι και όχι στην προώθηση των υπηρεσιών του – κάτι που δε θα συνέβαινε, αν δεν υπήρχε μονοπώλιο. Οι δικαστές αναφέρθηκαν, τέλος, και στις καταγγελίες ότι η ύπαρξη μονοπωλίου ευνοεί την ανάπτυξη των παράνομων online τυχερών παιχνιδιών και τόνισαν ότι η ύπαρξη παράνομων ιστοσελίδων είναι κοινό φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη και δε σημαίνει απαραίτητα ότι το ισχύον μοντέλο λειτουργίας δεν είναι αποτελεσματικό.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.