Στο Συνταγματικό Δικαστήριο προσφεύγουν οι νόμιμες στοιχηματικές ιστοσελίδες της Λετονίας

Οι ιστοσελίδες στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών που λειτουργούν νόμιμα στη Λετονία προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να πετύχουν την αναίρεση της απόφασης της κυβέρνησης να απαγορέψει κάθε μορφή online τυχερού παιχνιδιού, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι στις 22 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Λετονίας ανακοίνωσε τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που θα χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ανάμεσα σε αυτά, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, περιλαμβάνονταν το κλείσιμο των επίγειων στοιχηματικών πρακτορείων και των αιθουσών με τυχερά παιχνίδια. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, οι αρμόδιοι ξεκαθάρισαν ότι θα κατεβάσουν ρολά και οι ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών, ώστε να προστατευθούν από φαινόμενα απώλειας μεγάλων χρηματικών ποσών οι παίχτες.

 

Οι αντιδράσεις των στοιχηματικών ιστοσελίδων

Η συγκεκριμένη απόφαση έφερε αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, καθώς οι αρμόδιοι εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στις στοιχηματικές ιστοσελίδες και δεν προχώρησαν καν σε κάποιους περιορισμούς – απλά τις έκλεισαν στο σύνολό τους. Οι υπεύθυνοι των ιστοσελίδων διαμαρτυρήθηκαν για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ σύντομα ξεκίνησαν τις διαδικασίες προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν, η απόφαση για το κλείσιμο των στοιχηματικών ιστοσελίδων είναι αντισυνταγματική. Αντιτίθεται στους νόμους του ελεύθερου εμπορίου, των ίσων δικαιωμάτων και άλλα άρθρα του λετονικού Συντάγματος, ενώ είναι αντίθετο και προς τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ελεύθερη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη.

Η πρώτη στοιχηματική ιστοσελίδα που κατέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ήταν η Enlabs, ιδιοκτησίας Optibet, η οποία επικαλείται το άρθρο 105 του λετονικού Συντάγματος και το άρθρο 49 της συνθήκης της Ευρώπης. Το παράδειγμά της ακολούθησε η Alfor, ιδιοκτησίας της Novomatic, η οποία επικαλείται το άρθρο 91 του Συντάγματος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, τέλος, θα εξετάσει τις προσφυγές των δύο ιστοσελίδων (και όσες ακολουθήσουν) και θα αποφανθεί στα μέσα Ιουλίου, σχετικά με το αν δικαιολογείται η αντίθεσή τους στο προεδρικό διάταγμα.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.