Δικαιώνονται οι αυστηροί στοιχηματικοί νόμοι της Σουηδίας

Η Σουηδία ψήφισε πρόσφατα ένα νέο νόμο που θα απελευθερώσει την αγορά του online στοιχήματος, αλλά ο νόμος αυτός θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019. Έως τότε, οι αυστηροί νόμοι για το στοίχημα (από τους αυστηρότερους νόμους στην Ευρώπη) θα συνεχίσουν να τηρούνται κατά γράμμα, όπως απέδειξε και η νέα δικαίωση των αρμόδιων Αρχών, σε ένα θέμα που αποτελούσε “αγκάθι” τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μια υπόθεση που προέκυψε το 2013, όταν κάποιες ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν links προς μη αδειοδοτημένες στοιχηματικές εταιρίες του εξωτερικού. Οι ιστοσελίδες τιμωρήθηκαν για προβολή του παράνομου στοιχήματος και η έφεσή τους δεν κατάφερε να τις δικαιώσει.

 

Παράνομη διαφήμιση οι αναφορές σε μη αδειοδοτημένες εταιρείες

Αναλυτικότερα, το 2013, οι εφημερίδες Aftonbladet και Expressen δημοσίευσαν links προς παράνομες στοιχηματικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, σε ένα σχετικό άρθρο, που δεν είχε (φαινομενικά τουλάχιστον) σχέση με τη διαφήμιση. Η Lotteriinspektionen, όμως, τιμώρησε τις δύο εφημερίδες, με την πρόφαση ότι προβάλλουν παράνομες στοιχηματικές εταιρίες. Οι δύο εφημερίδες, τέλος, άσκησαν έφεση, διαμαρτυρόμενες για λογοκρισία, αφού επρόκειτο για ενημέρωση και όχι για διαφήμιση.

Σύμφωνα με τους δικαστές, λοιπόν, που εκδίκασαν πριν μερικές ημέρες την υπόθεση, καλώς τιμωρήθηκαν οι δύο εφημερίδες. Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο γεγονός ότι η δημοσίευση link προς εταιρίες στοιχήματος που δε λειτουργούν νόμιμα στη χώρα αποτελεί μορφή έμμεσης διαφήμισης και δεν προστατεύεται από την ελευθερία της έκφρασης. Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση δημοσίευσης τέτοιων links δεν αντιτίθεται στον ευρωπαϊκό νόμο.

Σύμφωνα με την Lotteriinspektionen, τέλος, τα εν λόγω links δεν είχαν ίχνος ενημερωτικού χαρακτήρα, αφού οδηγούσαν σε προσφορές των στοιχηματικών εταιριών, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε σχετικές διαφημίσεις.

 

Το μέλλον του στοιχήματος στη Σουηδία

Οι αυστηροί νόμοι της Σουηδίας, πάντως, θα χαλαρώσουν έως ένα σημείο, όταν κάνει το ντεμπούτο της η νόμιμη αγορά στοιχήματος, το 2019. Ήδη, άλλωστε, έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις άδειας περισσότερες από 20 στοιχηματικές εταιρίες του εξωτερικού και οι ενδιαφερόμενες εταιρίες αναμένεται να φτάσουν τις 70.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.