Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα εθνικά δικαστήρια οι προστριβές περί online στοιχήματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να ακολουθήσει μια νέα τακτική απέναντι στα προβλήματα νομοθεσίας που προκύπτουν στα κράτη-μέλη της, όσον αφορά στη ρύθμιση των αγορών του στοιχήματος, και ουσιαστικά νίπτει στο εξής τας χείρας της από οποιαδήποτε προστριβή και περιορισμό. Με ανακοίνωσή της, η Κομισιόν δίνει πλέον την αποκλειστική ευθύνη για ρύθμιση των αγορών στο επίγειο και στο online στοίχημα στις αρμόδιες Αρχές των κρατών-μελών.

Με άλλα λόγια, οι αρμόδιες Αρχές κάθε χώρας έχουν πλέον την ευχέρεια να αποφασίζουν αν θα ανοίγουν την αγορά τους ή αν θα την καθιστούν μονοπωλιακή, χωρίς να ανησυχούν για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι κάθε χώρα θα μπορεί να κάνει οτιδήποτε θέλει, αγνοώντας τους ευρωπαϊκούς νόμους περί ανοιχτής αγοράς και ανταγωνισμού. Για αυτό θα φροντίζουν τα εθνικά δικαστήρια κάθε χώρας.

 

Τι σημαίνει αυτό για την ευρωπαϊκή αγορά στοιχήματος;

Σίγουρα, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι θετική για την ελεύθερη δραστηριοποίηση των στοιχηματικών αγορών στις χώρες της Ε.Ε.. Αλλά, παράλληλα, δε σημαίνει ότι καταργούνται και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί νόμοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η αρμόδια Επιτροπή αποφάσισε να μειώσει την προτεραιότητα που έχουν οι υποθέσεις των αγορών στοιχήματος στον στρατηγικό σχεδιασμό της, με αποτέλεσμα να μην παρεμβαίνει πια σε υποθέσεις μονοπωλίου και να μην επιλύει προστριβές που ενδεχομένως έχουν στοιχηματικές εταιρείες με κράτη-μέλη. Ακόμη και οι ανοιχτές υποθέσεις, μάλιστα, θα μπουν στο συρτάρι της Ε.Ε..

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι καταργούνται οι νόμοι της Ε.Ε. που προωθούν τη λειτουργία μιας ελεύθερης αγοράς στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Αλλά αρμόδια για την τήρηση αυτών των νόμων θα είναι πλέον τα εθνικά δικαστήρια και όχι το ευρωπαϊκό. Και αυτά θα αποφασίζουν αν απαιτείται το άνοιγμα μιας αγοράς στοιχήματος ή η μετατροπή της σε μονοπώλιο, για την προστασία των καταναλωτών.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις για την απόφαση αυτή της Ε.Ε. ήταν άμεσες, ειδικά από τους φορείς της αγοράς. Η RGA (Remote Gambling Association), το συλλογικό όργανο των online στοιχηματικών εταιρειών, αποκήρυξε την απόφαση των αρμοδίων, υποστηρίζοντας ότι συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά. Αντίστοιχα, η EGBA (European Gaming & Gambling Association) εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση, τονίζοντας ότι δείχνει τεράστια έλλειψη κατανόησης των αναγκών των καταναλωτών και ότι η Κομισιόν δεν παίρνει το ρόλο της ως φύλακα των νόμων στα σοβαρά.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.