ΣτΕ: Νόμιμο το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ

Το Στε αποφάνθηκε τελικά, όσον αφορά στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο επίγειο στοίχημα, κλείνοντας την υπόθεση που προέκυψε μετά την καταγγελία που έκαναν στοιχηματικές εταιρίες του εξωτερικού. Το ΣτΕ, έχοντας τη στήριξη και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αποφάσισε πως το μονοπώλιο που ισχύει στο επίγειο στοίχημα είναι νόμιμο και θα εξακολουθήσει να ισχύει έως και το 2030, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση του Οργανισμού με το ελληνικό Δημόσιο.

 

Η υπόθεση άνοιξε το 2007, όταν τρεις από τις εταιρείες στοιχήματος του εξωτερικού (οι Stanleybet, William Hill και Sportingbet) κατέφυγαν σε προσφυγή έναντι του ΟΠΑΠ και του ελληνικού Δημοσίου, εξαιτίας της σιωπηρής απόρριψης της αίτησής τους για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά. Οι τρεις εταιρείες κατήγγειλαν αθέμιτες πρακτικές και η υπόθεση παρέμεινε για χρόνια ανοιχτή, με τις δύο πλευρές να αναμένουν την σχετική απόφαση.

 

Η απόφαση αυτή παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς το ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάσισε πως εκείνο είναι αρμόδιο για την υπόθεση και πως αυτό έχει τον τελικό λόγο στην υπόθεση. Και, μετά από αρκετά χρόνια αναμονής, η απόφαση πάρθηκε, δικαιώνοντας τον ΟΠΑΠ και παραχωρώντας του με κάθε νομιμότητα το πολυπόθητο μονοπώλιο.

 

Οι υπεύθυνοι του ΣτΕ, λοιπόν, κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση, βασιζόμενοι σε τρεις άξονες. Ο πρώτος αφορά στο ρόλο του μονοπωλίου που διατηρεί στο online στοίχημα ο ΟΠΑΠ και ο οποίος υπηρετεί την προστασία των καταναλωτών και καταπολέμηση του παράνομου στοιχήματος. Ο δεύτερος αφορά στην ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων), η οποία αποτελεί μια ανεξάρτητη διοικητική Αρχή που έχει επωμιστεί τον έλεγχο του στοιχήματος. Και ο τρίτος στο γεγονός ότι το μονοπώλιο δεν ανήκει στον ΟΠΑΠ, όπως καταγγέλθηκε, αλλά στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο παραχώρησε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του στον ιδιωτικό πλέον ΟΠΑΠ, έως το 2030, έναντι μεγάλου ποσού.

 

Η συγκεκριμένη απόφαση, τέλος, δεν επηρεάζει το online στοίχημα, το οποίο ρυθμίζεται από διαφορετικό νόμο, αλλά και με σχετική υπουργική απόφαση. Έτσι, τουλάχιστον προς το παρόν, το τοπίο στο online στοίχημα δεν πρόκειται να αλλάξει ή να επηρεαστεί από τις παραπάνω εξελίξεις.



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.