Μειωμένα έσοδα αναμένει το ελληνικό Δημόσιο από την αγορά τυχερών παιχνιδιών

Τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2021 δείχνουν ότι το ελληνικό Δημόσιο αναμένει να εισπράξει μειωμένα έσοδα από την αγορά τυχερών παιχνιδιών, εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, αλλά και εξαιτίας κάποιων ειδικών φορολογικών προβλέψεων που τέθηκαν σε ισχύ το 2020. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι τα έσοδα από την αγορά νόμιμων τυχερών παιχνιδιών (επίγεια και online) θα είναι μειωμένα κατά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι σίγουρα αρνητικές, αλλά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και στην ελληνική αγορά. Άλλωστε, τα επίγεια τυχερά παιχνίδια παρέμειναν κλειστά για μήνες, ενώ και το online στοίχημα δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα την άνοιξη, εξαιτίας της διακοπής των αθλητικών διοργανώσεων.

 

Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα από την αγορά τυχερών παιχνιδιών

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται πρώτα απ’ όλα να εισπράξει περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ από τις νέες άδειες online τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο, η αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2020 ξεπερνούσε τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα έσοδα από φόρους στα τυχερά παιχνίδια θα αγγίξουν τα 367 εκατομμύρια ευρώ, ποσό μικρότερο από τα 801 εκατομμύρια ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μείωση παίζει και το καθεστώς μειωμένης φορολόγησης του ΟΠΑΠ, ο οποίος προπλήρωσε ήδη 375 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν τα δεδομένα για το online στοίχημα, το οποίο πλήγηκε λιγότερο από το επίγειο, κατά τη διάρκεια των lockdown. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μικρή αύξηση, αφού τα μικτά κέρδη του τομέα άγγιξαν τα 437 εκατομμύρια ευρώ, κατά 11% περισσότερα από τα αντίστοιχα του 2019.

Τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών, τέλος, μοιάζουν να είναι σε αρμονία με τα ευρωπαϊκά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, άλλωστε, οι αγορές τυχερών παιχνιδιών της Ευρώπης εκτιμούν ότι θα έχουν μείωση στο σύνολο των εσόδων του επίγειου και online τομέα, αλλά αύξηση στα έσοδα του online.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.