Λιθουανία: Υποχρεωτικές οι προειδοποιήσεις στις στοιχηματικές διαφημίσεις

Το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας υπερψήφισε το νόμο που αναγκάζει τις νόμιμες εταιρείες στοιχήματος να συνοδεύουν κάθε διαφήμισή τους από προειδοποιητικά μηνύματα για τους κινδύνους εθισμού στον τζόγο. Ο νόμος αυτός θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2020 και στο εξής δε θα μεταδίδεται ή δημοσιεύεται καμία διαφήμιση στοιχηματικού περιεχομένου που δεν αναγράφει τα εγκεκριμένα σλόγκαν προειδοποίησης.

Ο νόμος, μάλιστα, υπερψηφίστηκε χωρίς καμία απολύτως διαφωνία στο Κοινοβούλιο, γεγονός που δείχνει ότι οι Λιθουανοί βουλευτές συμφωνούν πως έφτασε η ώρα να ενισχυθούν οι προσπάθειες προστασίας των παιχτών του στοιχήματος από τις άσχημες επιπτώσεις του εθισμού στον τζόγο.

 

Τι προβλέπει ο νέος νόμος;

Ο νέος νόμος υποχρεώνει κάθε εταιρεία στοιχήματος που θέλει να διαφημιστεί, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού, να περιλαμβάνει στο μήνυμά της και μια προειδοποίηση για τους κινδύνους εθισμού στον τζόγο. Η προειδοποίηση θα αποτελείται από ένα εγκεκριμένο κοινό σλόγκαν, το οποίο οι αρμόδιοι τόνισαν ότι θα αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να μην συνηθίζεται και περνά απαρατήρητο από τους παίχτες.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο νέος νόμος είναι εμπνευσμένος από αντίστοιχους στην Ευρώπη. Οι Λιθουανοί ακολούθησαν το παράδειγμα μεγαλύτερων αγορών, όπως η αγγλική, και σκοπεύουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση των προβλημάτων εθισμού στον τζόγο. Άλλωστε, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική, υπάρχουν κρούσματα εθισμού στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διαδικασία παρουσίασης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ανακοινώθηκε ότι 510 Λιθουανοί δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικού αποκλεισμού, μόνο κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου του 2019 – πρόκειται για αριθμό που ξεπερνά τον ετήσιο μέσο όρο από τότε που πρωτοξεκίνησε το πρόγραμμα, το 2009.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.