Ενισχύει τις έρευνες για φαινόμενα ξεπλύματος μαύρου χρήματος η Ε.Ε.Ε.Π.

Η Ε.Ε.Ε.Π. (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) αποφάσισε τη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων, προκειμένου να εντοπίζονται περιστατικά ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών και ανακοίνωσε και μια σειρά από αυστηρά πρόστιμα, όχι μόνο στους παίχτες που έχουν προχωρήσει σε παράνομες πράξεις, αλλά και στις επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών (επίγειες και online) που τους το έχουν επιτρέψει.

Αναλυτικότερα, οι ανανεωμένοι κανόνες της Ε.Ε.Ε.Π. στον συγκεκριμένο τομέα προβλέπουν αυστηρούς ελέγχους για τους παίχτες που κερδίζουν ποσά άνω των 1.000 ευρώ ή καταθέτουν ποσά άνω των 800 ευρώ, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δε συμμετέχουν σε παράνομες πράξεις. Παράλληλα, υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις που έχουν οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων, οι οποίοι θα τιμωρούνται αυστηρά, στην περίπτωση που τις αμελούν.

 

Τα όρια, οι συμπεριφορές και τα πρόστιμα

Η Ε.Ε.Ε.Π. έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τα χρηματικά όρια που θεωρεί ότι θα πρέπει να ελέγχονται, αλλά και μια σειρά από ύποπτες συμπεριφορές από πλευράς παιχτών. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις αμελούν τα καθήκοντά τους στον τομέα των ελέγχων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το βασικό κριτήριο ελέγχου για τους παίχτες είναι τα κέρδη και τα ποσά που καταθέτουν στους λογαριασμούς τους. Η Ε.Ε.Ε.Π. έχει θέσει το όριο κερδών στα 1.000 ευρώ και των καταθέσεων στα 800. Όσοι παίχτες ξεπερνούν τα παραπάνω ποσά θα ελέγχονται διεξοδικά, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δε συμμετέχουν σε παράνομες συμπεριφορές. Ο έλεγχος, μάλιστα, θα αποτελεί σε πρώτη φάση καθήκον των υπαλλήλων της επιχείρησης (πρακτορείου, καζίνο ή ιστοσελίδας), οι οποίοι θα πρέπει μεταξύ άλλων να βεβαιώνονται ότι ο παίχτης χρησιμοποιεί και εισπράττει δικά του χρήματα. Με άλλα λόγια, βασική προϋπόθεση για την κατάθεση και την είσπραξη θα αποτελεί η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας του παίχτη.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θεωρούν ύποπτους παίχτες που εμφανίζουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως η απροθυμία επαλήθευσης στοιχείων, η συχνή αλλαγή διεύθυνσης, η αδυναμία τηλεφωνικής επικοινωνίας, η αδικαιολόγητη αλλαγή της συμπεριφοράς του στο παιχνίδι και άλλες. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, θα πρέπει να διεξάγουν τους αρχικούς ελέγχους και να ειδοποιούν τους αρμόδιους.

Οι επιχειρήσεις που θα επιτρέπουν στους παίχτες να ξεπλένουν μαύρο χρήματα, τέλος, θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα: από 5.000 έως και 1 εκατομμύρια ευρώ για τις ίδιες τις επιχειρήσεις και από 1.000 έως και 1 εκατομμύριο ευρώ για τους υπαλλήλους.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.