Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα online τυχερά παιχνίδια

Μετά από καθυστερήσεις μηνών, το σχέδιο νόμου που φιλοδοξεί να βάλει τάξη στα online τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα (μεταξύ των οποίων και το online στοίχημα) βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο σημαίνει ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη λήξη της περιόδου προσωρινής αδειοδότησης και στη δημιουργία μιας πλήρους ρυθμιζόμενης αγοράς τυχερών παιχνιδιών του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα σημεία-κλειδιά του νέου σχεδίου νόμου και κήρυξε την έναρξη της περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα, κάθε ενδιαφερόμενος (στοιχηματικές εταιρίες, δημόσιοι φορείς, φυσικά πρόσωπα κτλ.) θα μπορεί να εκφέρει τη γνώμη του.

 

Τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου νόμου

Το σημαντικότερο σημείο του νέου νόμου αφορά στις άδειες διεξαγωγής online τυχερών παιχνιδιών που θα μοιράσει το ελληνικό Δημόσιο. Οι άδειες αυτές θα χωρίζονται σε δύο τύπους: άδεια για διεξαγωγή στοιχηματικών παιγνίων (αθλητικών και μη στοιχημάτων) και άδεια λοιπών διαδικτυακών παιγνίων. Κάθε άδεια θα διαρκεί 5 χρόνια (με απαραίτητη την αίτηση ανανέωσης, ένα χρόνο πριν τη λήξη) και θα κοστίζει 4 εκατομμύρια ευρώ για το στοίχημα και 1 εκατομμύριο ευρώ για τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια.

Επιπλέον, οι εταιρίες στοιχήματος που θα αιτηθούν μία από τις άδειες, θα πρέπει να καλύπτουν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, θα πρέπει να εδρεύουν στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ε.Ε., να διατηρούν ιστοσελίδα με κατάληξη .gr και καταβεβλημένο κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να διατηρούν ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς για τα μέλη τους, ενώ δε θα μπορούν να μεταβιβάζουν ή να συνεκμεταλλεύονται τις άδειες.

Τέλος, από τη διαδικασία διεκδίκησης άδειας εξαιρούνται όσες στοιχηματικές εταιρίες συμπεριελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.Ε.Π., επειδή προσέφεραν παράνομα online στοίχημα στους Έλληνες παίχτες.

 

Αλλαγές και στη φορολογία

Στο ίδιο σχέδιο νόμου αναφέρονται και κάποιες αλλαγές, όσον αφορά στην φορολογία των κερδών των παιχτών. Aν και η φορολογία για κέρδη από τις υπόλοιπες στοιχηματικές εταιρίες δεν αλλάζει, στην περίπτωση του online στοιχήματος μέσω ΟΠΑΠ αναφέρεται ότι τα κέρδη, όπως προκύπτουν όταν το ετήσιο αποτέλεσμα ηλεκτρονικού λογαριασμού παίκτη είναι θετικός αριθμός, υποβάλλονται σε φόρο με συντελεστή 10%.

 

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά online στοιχήματος

Όπως είναι φυσικό, η περίοδος δημόσιας διαβούλευσης έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιρειών και ο νέος νόμος αναμένεται να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο της ελληνικής αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Ωστόσο, κάποιοι κάνουν λόγο για διατάξεις που ευνοούν περισσότερο τις εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα (μέσω των προσωρινών αδειών).

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.