Επιτυχημένο το πρώτο βήμα ιδιωτικοποίησης των γαλλικών λοταριών

Οι μετοχές της κρατικής εταιρείας FDJ (La Française des Jeux), που διατηρεί το μονοπώλιο διεξαγωγής λοταριών στη Γαλλία, εισήχθησαν για πρώτη φορά στο γαλλικό χρηματιστήριο, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί, και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές αποδεικνύει ότι η διαδικασία στέφθηκε από επιτυχία. Η ιδιωτικοποίηση της FDJ και η είσοδός της στο χρηματιστήριο θα αποφέρουν σημαντικά κέρδη στο γαλλικό Δημόσιο, αφού οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι θα εισπραχθούν περίπου 1,9 δις ευρώ από τη διαδικασία.

Άλλωστε, η πρώην πλέον κρατική εταιρεία καταφέρνει να εξασφαλίζει σημαντικά κέρδη κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα η αξία της μετοχής της να ξεκινήσει από υψηλά επίπεδα και το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει στα ύψη.

 

Η διαδικασία εισόδου της FDJ στο χρηματιστήριο

Το γαλλικό Δημόσιο πραγματοποίησε αρχικά την πώληση του 40,5% της FDJ, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 40 εκατομμύρια μετοχές, με αξία 19,50 ευρώ για την καθεμία. Τις μετοχές αυτές απέκτησαν ιδιώτες και μεμονωμένοι επενδυτές, αποφέροντας στο γαλλικό Δημόσιο περίπου 712 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, πουλήθηκαν περίπου 44 εκατομμύρια μετοχές σε εταιρείες από τη Γαλλία και το εξωτερικό, με αξία 19,90 ευρώ ανά μετοχή, συγκεντρώνοντας έσοδα 888 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, οι υπάλληλοι της FDJ απέκτησαν το 3,2% του μετοχικού κεφαλαίου (3,1 εκατομμύρια μετοχές), προσθέτοντας επιπλέον 62 εκατομμύρια στα έσοδα του Δημοσίου.

Οι υπεύθυνοι είχαν δηλώσει ότι σκοπεύουν να πουλήσουν περισσότερα από 99 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας, νούμερο που αντιπροσωπεύει το 52% του μετοχικού κεφαλαίου της FDJ.

 

Νέα εποχή για την αγορά τυχερών παιχνιδιών στη Γαλλία

Οι υπεύθυνοι δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη ζήτηση για τις μετοχές της FDJ και κήρυξαν ουσιαστικά την έναρξη μιας νέα εποχής για την αγορά τυχερών παιχνιδιών στη Γαλλία, μια εποχή κατά την οποία η συμμετοχή του κράτους στην διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών θα είναι ελάχιστη. Άλλωστε, οι αρμόδιοι έχουν ήδη προσαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο στα νέα δεδομένα και έχουν αποφασίσει τη δημιουργία μιας νέας ρυθμιστικής Αρχής (της ANJ), που θα αναλάβει την εποπτεία της αγοράς σε κάθε τομέα.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.