Κέρδη και φορολογία στο online στοίχημα

Καλώς ή κακώς, οι φόροι αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας και όσο έχουμε τα παραμικρά έσοδα, από εργασία ή άλλα μέσα, καλούμαστε να πληρώνουμε το κατάλληλο μερίδιο στο ελληνικό Δημόσιο. Την καθημερινότητα των φόρων ζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα.

Οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες αυτές, άλλωστε, καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα έσοδά τους από τη δράση τους στην Ελλάδα – αποτελεί βασική προϋπόθεση της έκδοσης της απαραίτητης άδειας λειτουργίας. Μαζί με τις στοιχηματικές εταιρείες, όμως, φόρους καλούνται να πληρώσουν και όσοι παίχτες εξασφαλίζουν κέρδη στο στοίχημα. Με λίγα λόγια, τίποτε δεν ξεφεύγει από την εφορία – ούτε καν εκείνη η πρόβλεψη για ανατροπή σε κάποιον αγώνα ποδοσφαίρου, που επιβεβαιώθηκε από το πουθενά και έφερε μεγάλα κέρδη στον παίχτη!

 

Ο ελληνικός νόμος περί φορολογίας κερδών

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, δε φορολογούνται όλα ανεξαιρέτως τα κέρδη από το online στοίχημα και τα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια. Αναλυτικότερα, ο νόμος προβλέπει ότι η φορολογία κερδών επιβάλλεται κλιμακωτά ανά στήλη. Τι σημαίνει αυτό; Πώς δεν φορολογούνται όλα συνολικά τα κέρδη, ανεξαιρέτως από το ποσό στοιχηματίσουν από το οποίο προήλθαν, αλλά μόνον τα καθαρά κέρδη ανά στήλη. Αυτό σημαίνει ότι, προκειμένου να φορολογηθούν κάποια κέρδη στο στοίχημα, θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλά και να έχουν προέλθει από μικρά ποσά.

Συγκεκριμένα, ο νόμος έχει ορίσει τρεις βαθμίδες φορολογίας στο στοίχημα.

  • Το καθαρό κέρδος στήλης έως 100€ είναι αφορολόγητο.
  • Το καθαρό κέρδος στήλης από 100,01€ έως 500€ φορολογείται με 15% επί του ποσού που υπερβαίνει τα 100€ του αφορολόγητου.
  • Το καθαρό κέρδος στήλης από 500,01€ και άνω φορολογείται με 20%, και πάλι επί του ποσού που υπερβαίνει τα 100€ του αφορολόγητου.

Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει πως για να φορολογηθούν τα κέρδη ενός στοιχήματος, θα πρέπει να ξεπερνούν τα 1.000 € ανά 1€ πονταρίσματος. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, δε θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ, αλλά για κάθε ευρώ που ξεπερνά τα 100€ ανά στήλη.

 

Παραδείγματα στοιχηματισμού και φορολόγησης

Ας υποθέσουμε πως ένας παίχτης σχηματίζει ένα παρολί πέντε σημείων, με συνολική απόδοση 600.00, και ποντάρει 10€ (100 στήλες). Αν κερδίσει, θα λάβει καθαρά κέρδη ύψους 5.990€. Τα κέρδη αυτά δε φορολογούνται, καθώς το καθαρό του κέρδος είναι 59€ ανά στήλη (5.990€ / 100 στήλες = 59€ κέρδος ανά στήλη).

Αντίστοιχα, αν κάποιος παίχτης στοιχηματίσει 5€ (50 στήλες) σε ένα παρολί έξι σημείων, με συνολική απόδοση 1300.00, μπορεί να κερδίσει 6.500€. Τα καθαρά του κέρδη θα είναι 6.495€, γεγονός που σημαίνει πως τα κέρδη ανά στήλη θα υπολογιστούν ως εξής: 6.495€ / 50 στήλες = 129,90€ κέρδος ανά στήλη. Τα πρώτα 100€ είναι αφορολόγητα, αλλά τα επόμενα 29,90€ θα φορολογηθούν με 15%. Αυτό σημαίνει πως θα πληρώσει φόρο 224,25€ (4,485€ ανά στήλη, επί 50 στήλες) και πως θα εισπράξει κέρδη 6.275,75 ευρώ.

 

Πώς αποδίδεται ο φόρος;

Το ότι τα κέρδη του πιθανώς θα φορολογηθούν δε σημαίνει, βέβαια, πως οι παίχτες είναι υποχρεωμένοι να κρατούν λογαριασμό και να πραγματοποιούν μόνοι τους τα απαραίτητα μαθηματικά. Ο φόρος παρακρατείται αυτόματα με το που θα λάβει τα κέρδη του. Με άλλα λόγια, τον παρακρατά η στοιχηματική εταιρεία, η οποία έπειτα τον αποδίδει στο ελληνικό Δημόσιο, αφού έχει πρώτα πληρώσει το υπόλοιπο ποσό στον τυχερό παίχτη.

Παράλληλα, όμως, οι περισσότερες εταιρίες στέλνουν και μια βεβαίωση των κερδών στους παίχτες. Η συγκεκριμένη χρησιμεύει στη δήλωση του παίχτη προς την εφορία, στο τέλος του φορολογικού έτους, ώστε να φορολογηθεί μόνο ως προς την εισφορά αλληλεγγύης. Τα κέρδη από το στοίχημα, άλλωστε, δεν έχουν καμία συμμετοχή στον υπολογισμό του εισοδήματος.

 



Διαβάστε ειδήσεις για στοιχηματικές εταιρίες ή δείτε μερικές από τις καλύτερες στοιχηματικές εταιρίες με σελίδα για online στοίχημα. Εξερευνήστε ποιές είναι οι καλύτερες εταιρίες στοιχημάτων που δέχονται κάρτα Paysafe καθώς επίσης και για τις πρόσφατες αλλαγές στην κάρτα paysafecard και τον τρόπο που μπορείτε να παίξετε στοίχημα με κάρτα paysafecard έναν από τους γρηγορότερους τρόπους πληρωμής σε στοιχηματικές ιστοσελίδες.