Ιστορική αναδρομή: Η νομοθεσία για το online στοίχημα στην Ελλάδα


Από το 2000, όταν και οι Έλληνες απέκτησαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να στοιχηματίζουν νόμιμα σε αγώνες ποδοσφαίρου (μέσω του "Πάμε Στοίχημα" του ΟΠΑΠ), έως σήμερα, το νομοθετικό πλαίσιο που ορίστηκε για να θέσει τους κανόνες στοιχηματισμού (φυσικού και online) άλλαξε δεκάδες φορές. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογικό, αφού κάθε νόμος οφείλει να εξελίσσεται και να ακολουθεί τις τάσεις της εποχής. Άλλωστε, τα 15 αυτά χρόνια, οι εξελίξεις ήταν σημαντικές, όσον αφορά στον τεχνολογικό τομέα (με την ανάπτυξη του online στοιχήματος), ενώ παρεμβλήθηκαν και αντιδράσεις, διαφωνίες, καθώς και παιχνίδια συμφερόντων, με επίκεντρο την πρώτη στοιχηματική εταιρία στη χώρα μας: τον ΟΠΑΠ.

Ο ΟΠΑΠ, άλλωστε, διέθετε το μονοπώλιο στα τυχερά παιχνίδια στη χώρα μας, από το 1958, όταν και ιδρύθηκε. Και το ελληνικό Δημόσιο προσπάθησε να διατηρήσει αυτό το μονοπώλιο, ακόμη και όταν ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου πέρασε πλήρως σε ιδιωτικά χέρια, τον Μάιο του 2013. Κάτι τέτοιο, όμως, βρήκε τελικά αντίθετους όχι μόνο τους φορείς του online στοιχήματος (όπως τις στοιχηματικές εταιρείες και την RGA, αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χάρη στη δική της παρέμβαση, άλλωστε, είμαστε σήμερα σε θέση να απολαμβάνουμε υψηλές υπηρεσίες στον τομέα του online στοιχήματος, οι οποίες προκύπτουν από τις βελτιώσεις, στις οποίες αναγκάζει ο ανταγωνισμός.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του online στοιχήματος στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 2011, με το νόμο 4002/2011. Μεταξύ άλλων, ο νόμος αυτός (ο οποίος τελικά τέθηκε σε ισχύ το 2013) απαιτούσε την έκδοση άδειας από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου μια στοιχηματική εταιρεία να μπορεί να δραστηριοποιείται online στην ελληνική αγορά. Η πρακτική αυτή συνηθίζεται στις χώρες της Ε.Ε. και επιτρέπει όχι μόνο τον έλεγχο των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρείες, αλλά και τη φορολόγησή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες κάποιων bookmakers, η τότε ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις να παραχωρήσει τις απαιτούμενες άδειες. Ο ίδιος νόμος είχε ως αποτέλεσμα και τη ρύθμιση παράπλευρων δραστηριοτήτων, όπως η διαφημιστική προβολή των ιστοσελίδων του στοιχήματος, η φορολόγηση των παιχτών και άλλες. Τέλος, ενίσχυε την εξουσία της ανεξάρτητης πλέον Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.).

Πολλοί τότε μίλησαν για πρόθεση των υπευθύνων να μεταφέρουν και το online στοίχημα στο μονοπώλιο που κατείχε ο ΟΠΑΠ. Έως εκείνη τη στιγμή, άλλωστε, το εν λόγω μονοπώλιο ήταν δικαιολογημένο. Ο ΟΠΑΠ παρέμενε κρατικός οργανισμός, αφού το ελληνικό Δημόσιο κατείχε το 33% των μετοχών του. Το Μάιο του 2013, όμως, πέρασε εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικά χέρια, με αποτέλεσμα πολλοί να διαμαρτυρηθούν απέναντι στην προοπτική ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στο online στοίχημα. Περισσότερο λάδι στη φωτιά, μάλιστα, έριξε η απόφαση της Ε.Ε.Ε.Π. να εγκαινιάσει ένα σύστημα προσωρινών αδειών για όσες εταιρείες του εξωτερικού επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Το νέο σύστημα μοίρασε μόλις 24 προσωρινές άδειες σε αντίστοιχες εταιρείες, με αποτέλεσμα η αγορά του online στοιχήματος να συρρικνωθεί αισθητά. Και αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα ένα πλήθος αντιδράσεων. Στις νομικές διαφωνίες, μάλιστα, εμπλέχθηκαν αυτή τη φορά και η Ε.Ε., αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, η κατάσταση στο online στοίχημα δεν ξεκαθάρισε στο παραμικρό.

Σε απάντηση, μάλιστα, προς την πρακτική κάποιων στοιχηματικών εταιρειών να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (έστω και χωρίς άδεια), η Ε.Ε.Ε.Π. σύνταξε τον Αύγουστο του 2013 μια μαύρη λίστα, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε στοιχηματικές ιστοσελίδες εταιρειών που δεν κατείχαν την απαραίτητη άδεια.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ε.Ε.Ε.Π., βέβαια, η λίστα αυτή είχε προσωρινό χαρακτήρα και σύντομα θα πραγματοποιούνταν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για όσες στοιχηματικές εταιρείες θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν νόμιμα στην Ελλάδα. Η πρόσκληση αυτή, όμως, καθυστερούσε, όσο άλλες εξελίξεις έτρεχαν.

Βλέπετε, τα νέα αφεντικά του ΟΠΑΠ είχαν λάβει από το ελληνικό Δημόσιο την υπόσχεση ότι θα κατείχαν το μονοπώλιο στο online στοίχημα, έως και το 2020. Με την υπόσχεση αυτή, μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε την αξία του μετοχικού κεφαλαίου που παραχώρησε σε ιδιωτικά χέρια. Έως και εκείνο το σημείο, όμως, ο ΟΠΑΠ δεν προσέφερε online στοίχημα, παρά μόνο το "Πάμε Στοίχημα", στο δίκτυο πρακτορείων του. Αυτό θα άλλαζε σύντομα, καθώς ο ΟΠΑΠ ετοίμαζε το λανσάρισμα της ιστοσελίδας του στο online στοίχημα, προσπαθώντας να προλάβει το Μουντιάλ του 2014 στο ποδόσφαιρο.

Το λανσάρισμα αυτής της ιστοσελίδας, προέβλεπαν πολλοί, θα αποτελούσε την ταφόπλακα στην ελεύθερη αγορά του online στοιχήματος στην Ελλάδα. Άλλωστε, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης διαβεβαίωναν την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. πως το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ θα λειτουργούσε με σκοπό την προστασία των καταναλωτών - έτσι όπως μόνο ένα μονοπώλιο θα μπορούσε να το κάνει.

Λίγους μήνες πριν το λανσάρισμα της ιστοσελίδας του ΟΠΑΠ, όμως, η Ε.Ε. αποφάνθηκε πως το μονοπώλιο δε μπορεί να συνεχιστεί . Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διατηρήσει την υπάρχουσα προσωρινή κατάσταση, με άδειες και προς ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, καθώς δε μπορούσε να δικαιολογήσει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Ταυτόχρονα, όμως, συνέχισε - μετά και το λανσάρισμα της ιστοσελίδας του ΟΠΑΠ - να ευνοεί συμβολικά τον Οργανισμό, τοποθετώντας τον σε ξεχωριστό νομοθετικό πλαίσιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο online στοίχημα, την άνοιξη του 2014. Παράλληλα, όμως, συνέχισε να κινείται προς την προετοιμασία ενός τέτοιου ενδεχομένου, φροντίζοντας παράλληλα - ως όφειλε - να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τους παίχτες που επέλεγαν τις στοιχηματικές εταιρείες του εξωτερικού. Τα αποτελέσματα αυτής της προετοιμασίας, βέβαια, δε θα τα μάθουμε ποτέ, λόγω της αλλαγής κυβέρνησης.

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, άλλωστε, η κυβέρνηση άλλαξε και στη θέση των υποσχέσεων για μονοπώλιο του ΟΠΑΠ ήρθαν οι υποσχέσεις για κατάργηση των μονοπωλίων. Ο υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, έχει ήδη προτείνει στην Ε.Ε. ένα σχέδιο απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς online στοιχήματος, με σκοπό το ελληνικό Δημόσιο να επωφεληθεί των εσόδων που θα φέρει μια τέτοια κίνηση. Αν το σχέδιο αυτό προχωρήσει, λοιπόν, αναμένεται η επιστροφή αρκετών στοιχηματικών εταιρειών στη χώρα μας και αντικατάσταση του μοντέλου προσωρινής αδειοδότησης με ένα περισσότερο μόνιμο, δίκαιο και κερδοφόρο - για το κράτος, αλλά και για τους παίχτες.

Δείτε τις καλύτερες νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες.
 
Οι καλύτερες νόμιμες εταιρίες στοιχήματος για στοιχημα online:

Προσφορά εγγραφής


Επίσκεψη
 

Προσφορά εγγραφής


Επίσκεψη
 

Προσφορά εγγραφής


Επίσκεψη